Eerder vandaag raakte bekend dat Max Verstappen zich bij de stewards moest verantwoorden voor een incident waarbij hij ‘ongepast taalgebruik’ zou gehanteerd hebben. Uiteindelijk besloten de stewards om Verstappen een taakstraf op te leggen.

Max Verstappen gaf tijdens de persconferentie op donderdag meermaals zijn mening over schelden over de boordradio, een zogenaamd ‘hot topic’ voor de FIA-president Mohammed Ben Sulayem. Verstappen schuwde daarbij het gebruik van sommige woorden niet en daar krijgt hij nu de figuurlijke rekening voor gepresenteerd.

Na de eerste oefensessie moest Verstappen zich immers bij de stewards melden om bijkomende tekst en uitleg te geven over zijn uitspraken tijdens de persconferentie op donderdag. Uiteindelijk besloten de stewards om Max Verstappen een taalstraf op te leggen, iets dat volgens hen gepast leek voor de gemaakte overtreding.

De stewards hebben uitspraak gedaan over de toch wel vreemde overtreding van Max Verstappen. Tijdens de persconferentie op donderdag liet Verstappen zich meerdere malen fel uit over schelden en schroomde hierbij niet om bepaalde woorden te gebruiken. Hier krijgt de Nederlander een ’taakstraf’ voor.

“Het is het beleid van de FIA om ervoor te zorgen dat er in haar openbare forums, zoals persconferenties, taalgebruik wordt gehanteerd dat voldoet aan algemeen aanvaarde normen voor alle doelgroepen en uitzendingen. In het bijzonder geldt dit voor uitspraken van deelnemers aan de wereldkampioenschappen en dus als rolmodel binnen en buiten de sport. Dit wordt duidelijk in de reglementen van de FIA vermeld en is versterkt door eerdere voorvallen die voor de stewards zijn gebracht in de Formule 1, in het bijzonder tijdens de GP van Las Vegas in 2023.”

“Toen hij bij de stewards werd geroepen legde de rijder uit dat hij het gebruikte woord gewoon is, zoals hij het geleerd heeft, dit omdat Engels niet zijn moedertaal is. Ook al accepteren de stewards dat dit waar kan zijn, het is het belangrijk dat rolmodellen leren om oplettend te zijn wanneer ze spreken op openbare forums, vooral wanneer ze niet onder bepaalde druk staan. Verstappen verontschuldigde zich voor zijn gedrag.”

De stewards lieten ook verstaan dat er hoge boetes opgelegd kunnen worden voor taalgebruik dat beledigend is voor, of gericht is op, specifieke doelgroepen. Dat was hier echter niet het geval en daarom volstaat volgens hen een taakstraf. Het is niet de eerste keer dat Max Verstappen een taakstraf moet uitvoeren, eerder moest hij dat ook na het befaamde duw-incident met Esteban Ocon tijdens de GP van Brazilië in 2018.

DailyGP